Het doel

MBO studenten meer laten bewegen en gezonder laten eten

92% van de MBO’ers voldoet niet aan gezondheidsnormen. Veel van hen eten ongezond, drinken te veel alcohol en eten te weinig groente en fruit. Bovendien bewegen ze te weinig en zitten ze te veel stil. Hier willen we met het project Healthy By Design verandering in brengen. In samenwerking met o.a. de TU-Delft, de Haagse Hoge School, de GGD en het ROC Mondriaan hebben we een ZonMW aanvraag gedaan om via een contextueel onderzoek en een validatie studie te kijken of wij hier iets aan konden bijdragen – het resultaat: Healthy By Design. Momenteel zijn we bezig met de validatie studie, die we in 2019 hopen af te ronden.

“92 % van de MBO studenten voldoet niet aan geldende gezondheidsnormen.”

Het onderzoek

Contextmapping en co-research

Studenten lijken over het algemeen niet om hun gezondheid te geven en denk dat het later wel beter wordt. Maar als gezondheid hun niet uitmaakt, hoe kunnen we ze dan toch gezonder gedrag gaan laten vertonen? Om daar achter te komen hebben we een contextueel onderzoek gedaan. We hebben eerst een fase contextmapping gedaan, waarna we een globaal model van de inzichten hebben gemaakt. Dit model hebben we in een tweede onderzoek fase in de vorm van co-research samen met studenten van het ROC Mondriaan verder verbeterd.
Meer weten over onze inzichten? Neem contact op.

Ontwerp methode

Service design, persona’s en scenario’s

Om de resultaten uit het onderzoek zo goed mogelijk om te zetten in een passende interventie hebben we een aantal technieken gebruikt. Zo hebben we naast het geclusterde model, persona’s, flowcharts en scenario’s gemaakt. Om de interventie beter in het dagelijks leven van de student te passen, maar ook om aan de interventie uitvoerders over te dragen wat belangrijk is en waar ze op moeten letten.

 

Resultaat

Stage programma gericht op gedragsverandering

Momenteel testen we de ontwikkelde interventie in samenwerking met een aantal vestigingen van het ROC Mondriaan in Delft en Den Haag. In 2017 zijn 8 studenten begonnen met dit jaar-lange stage programma waarmee ze worden begeleid in het veranderen van de norm rondom gezondheid. Ze geven sportclinics, organiseren fitdagen, geven individuele begeleiding en praten over gezondheid op socialmedia. Tot slot proberen de studenten middels “challenges” en andere ludieke acties de norm rondom gezondheid te veranderen – gezond doen is niet stom!

“Voor en door studenten”

Details

Details project

Ik heb in samenwerking met de TU-Delft en de Haagse Hoge school naast het project zelf ook aan de aanvraag meegeschreven. Naast de onderzoeksinstellingen die aan het project meedoen, staan hieronder nog een aantal partners binnen het project.
subsidie

ZonMW

partners

GGD, Haagse Hoge school,

ROC Mondriaan, Sportief advies groep,

TU-Delft

looptijd

2016 – 2020