Het doel

Minder wachten en effectiever behandelen

Dit project is ontstaan bij een pressure cooker van het TU-Delft Health initiative. In eerste instantie was het doel  om meer en beter gebruik te maken van de mogelijkheden van e-health. Na een betere projectomschrijving en een vooronderzoek hebben we de richting bijgesteld naar het terugdringen van wachttijden, het verbeteren van het proces, een betere inzet van e-health en de ondersteuning van andere professionals (niet GZ/KP).

Ontwerp

Verbeterd behandelproces

Wat doet de Fit op weg poli anders? Waar een cliënt normaal gesproken weken- of zelfs maandenlang op de wachtlijst kan komen te staan, wordt hij nu na drie weken al gezien voor een intakegesprek met een behandelaar en een behandelcoach. Daarna volgen meerdere gesprekken om de problematiek glashelder in kaart te brengen. Daarbij wordt ook gekeken naar omliggende factoren, volgens de zogeheten netwerktheorie.
De cliënt wordt bovendien ondersteund door e-health. E-health behandelingen zijn al gebruikelijk bij GGZ Delfland, maar de Fit op weg poli gaat er gerichter en actiever mee aan de slag. Ook wordt gebruik gemaakt van fitbits, die de leefstijl van de cliënt inzichtelijk maken.

 

Resultaat

Efficiënter en effectiever behandelen

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat het aanpakken van de levensstijlfactoren en de inzet van e-health een positief effect op de behandeling hebben. Bovendien is de cliënt sneller dan voorheen in het zicht van de behandelaar en gaat diegene onder begeleiding van de behandelcoaches veel eerder actief aan de slag met zichzelf. Hierdoor voorkomen we verergering van de klachten en bieden we veel meer eigen regie en stabiliteit in het leven van de cliënt. Het is bovendien een efficiënte manier van werken die minder drukt op het zorgbudget: deze manier van behandelen bespaart veel tijd van de behandelaar door de inzet van een behandelcoach. Ook wordt de doorlooptijd per cliënt sterk verkort.
Hieronder is in een animatie van Floos.nl te zien hoe de behandeling er uit komt te zien.

 

Details

Details project

Dit project is in februari 2018 begonnen en loopt nog. Naast de ontwikkeling en uitwerking van het proces heb ik me beziggehouden met de ontwikkeling van ondersteunende- en communicatie-materialen.
Opdrachtgever

GGZ Delfland

partners

Tim Haarlemmer, TU-Delft

looptijd

2018 – loopt